Unapređenje saradnje u oblasti transporta u Dunavskom regionu

Bez autora
Oct 23 2024

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić predstavio je učesnicima prvog SEUDR PO16 ministarskog sastanka na Bledu, koji je bio posvećen unapređenju saradnje u oblasti transporta u Dunavskom regionu, projekte i planove za povezivanje Srbije sa susednim zemljama.

Vesić je naveo da su teme ovog skupa bile povezivanje istočnog Mediterana sa Zapadnim Balkanom i novi koridori Evropske unije, koji uključuju i zemlje koje nisu njene članice.

On je rekao da je Evropska unija do sada uložila više od milijardu evra bespovratnih sredstava kada je u pitanju saobraćaj u Srbiji, računajući poslednji grant za izgradnju brze pruge Beograd–Niš u iznosu od 610 miliona evra, dodavši da se očekuje nastavak podrške Unije.

EU finansira i rekonstrukciju pruge prema Bugarskoj. Privodimo kraju prugu ka Mađarskoj, čeka nas ona ka Rumuniji. Takođe, završili smo projekat ka Hrvatskoj, potpisali zajedničko pismo namere sa Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, naša zajednička budućnost jeste da sarađujemo i da saobraćaj, ali i druge oblasti, uskladimo sa pravnom tekovinom EU.

Ministar je naglasio da je Srbija po tom pitanju postigla izuzetan napredak u poslednje dve godine i da od svih zemalja Zapadnog Balkana ima najveći stepen usaglašenosti sa zahtevima EU.

On je ukazao na to da se na ovom skupu razgovaralo i o problemima na graničnim prelazima, odnosno dugom zadržavanju kamiona, istakavši da je neophodno rešiti to pitanje jer to nanosi štetu evropskoj privredi.

Vesić je preneo da je tema sastanka bila i Zajednička izjava o saradnji zemalja ovog regiona.        

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava saobraćaja i infrastrukture Srbije, Slovenije, Crne Gore, Češke, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Moldavije.       

Glavne teme skupa bile su finansiranje transportne infrastrukture u Evropskoj uniji i Dunavskom regionu, kao i put ka zelenijem, pametnijem, sigurnijem i otpornijem transportu u Dunavskom makroregionu uz pomoć nove TEN-T politike.     

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik